Infolinia: 71 360 41 44   |   Napisz: info@genom.com.pl

DIAGNOSTYKA UKŁADU POKARMOWEGO – SŁOWNICZEK

 

Układ pokarmowy jest grupą współdziałających ze sobą narządów. Jego zadaniem jest dostarczenie do organizmu wszystkich składników potrzebnych do budowy i odnowy tkanek oraz substancji energetycznych i wody – koniecznych do utrzymania procesów życiowych.

 

Bardzo wiele chorób powstaje na skutek dysfunkcji układu pokarmowego. Przy nieodpowiednio dobranej diecie oraz niewłaściwie funkcjonujących jelitach m.in. z powodu złego wchłaniania, występują niedobory witamin oraz minerałów, powodujące w dalszej konsekwencji obniżenie odporności i rozwijanie się różnorodnych chorób.

 

Badania układu pokarmowego pozwalają ustalić, dlaczego cierpisz na zgagę, wzdęcia, bóle brzucha, co jest przyczyną biegunek, zaparć i innych problemów związanych z trawieniem pokarmów.

 

Alarmujące objawy, których źródłem mogą być zaburzenia układu pokarmowego to m.in.:

  • biegunki, zaparcia,

  • zmiana konsystencji stolca (luźny, wodnisty lub ze śluzem, krwią, ropą),

  • stałe uczucie głodu lub brak uczucia głodu,

  • wzdęcia, gazy,

  • bóle brzucha, kolki,

  • nudności, wymioty,

  • powracające grzybice,

  • wysypki niewiadomego pochodzenia,

  • nieprzyjemny zapach z ust,

  • alergie,

  • nawracające infekcje,

  • migreny, zmęczenie,

  • blada cera.

Firma Genom oferuje szeroki zakres różnorodnych i unikatowych badań pozwalających ocenić kondycję przewodu pokarmowego. Udaje nam się to dzięki obszernej analizie poniższych parametrów:

 

Bakteriologia

Bakteriologia jelita to ilościowo-jakościowa analiza obecności w przewodzie pokarmowym najważniejszych rodzajów bakterii tlenowych i beztlenowych, w tym symbiotycznych i patogennych wraz z określeniem ich zdolności do rozmnażania się.

Odbudowa i regeneracja flory bakteryjnej wiąże się z procesem przywracania do równowagi jelit, ale również całego organizmu. Na mikroflorę jelit składają się m.in. bakterie tlenowe i beztlenowe, które tworzą w układzie pokarmowym ekosystem. Bakterie te biorą udział w różnorodnych procesach metabolicznych.

Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że mikroflora jelitowa znacząco wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. To właśnie m.in. prawidłowa flora bakteryjna i zachowanie pożądanych bakterii sprzyjają nie tylko trawieniu, ale i ogólnemu zdrowiu. W jelitach mieści się prawie 2 kg korzystnych dla człowieka bakterii (m.in. Lactobacillus i Bifidobacterium).  Pod wpływem wielu różnych czynników, flora bakteryjna jelit stopniowo się zmienia. Mogą na nią wpływać np. wiek, pożywienie, zaburzenia mikroflory jelit (dysbiozę).

Mikroflorę jelitową zaburzają:

  • niezdrowe jedzenie (przetworzony pokarm, konserwanty, produkty zakwaszające oraz czerwone mięso),

  • antybiotykoterapia (zwalczane są szkodliwe bakterie, ale również te pożądane),

  • złe nawyki (brak ruchu, przewlekły stres, nadużywanie alkoholu i branie narkotyków oraz leków),

  • ciąża,

  • choroby metaboliczne takie jak cukrzyca, problemy z tarczycą,

  • choroby nowotworowe.

Problemy z florą bakteryjną jelit przeobrażają się w dysbiozę, czyli zaburzenie składu i ilości bakterii w jelicie. Narząd jest wyjałowiony z pożądanych bakterii, skutkiem czego następuje nadmierny rozrost bakterii chorobotwórczych. Wtedy organizm cierpi z powodu infekcji wirusowych, bakteryjnych, a także grzybiczych w obrębie przewodu pokarmowego oraz w obszarze błon śluzowych i dróg oddechowych.

 

Mykologia

Badanie pozwala na wykrycie pleśni oraz kilku gatunków grzybów m.in. Candida (grzyb zaliczany do drożdżaków - stąd zamiennie stosowane nazewnictwo choroby wynikającej z jego przerostu: "drożdżyca" lub "grzybica"), a także innych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, które hamują jego rozwój.

Bardzo często infekcje grzybicze są infekcjami powracającymi. Najczęściej popełnianym błędem przy terapii infekcji grzybiczej jest leczenie miejscowe. Przewlekła grzybica może dawać liczne objawy – fizyczne i psychiczne:

  • częste bóle głowy, zatkane zatoki,

  • gazy, nudności, wzdęcia, biegunki,

  • bóle brzucha i stawów,

  • wysypki, świąd,

  • infekcje uszu, cienie pod oczami,

  • nadmierny apetyt na słodycze,

  • trudności z koncentracją i pamięcią,

  • niespokojny sen, stany depresyjne,

  • przewlekłe zmęczenie.

 

Markery Stanu Zapalnego

Badanie określa markery zapalne występujące w jelicie, informujące o obecności, stopniu zaawansowania i rozległości zmian zapalnych w jelicie.

α1-antytrypsyna  produkowana jest w wątrobie przez hepatocyty i makrofagi, a jej stężenie zwiększa się w przypadku stanu zapalnego. Odpowiada ona za blokowanie enzymów uwalnianych podczas reakcji zapalnej takich jak trypsyna, ale również za blokowanie elastazy. Wskazaniem do oznaczenia stężenia α1-antytrypsyny są m.in. zespoły utraty białka, alergie pokarmowe, żółtaczka, obrzęki oraz nieprawidłowe wyniki proteinogramu.

Kalprotektyna jest specyficznym białkiem obecnym w organizmie człowieka w trakcie trwania procesu zapalnego. Badanie poziomu kalprotektyny w kale pozwala rozpoznać nieswoiste choroby zapalne jelit i odróżnić je od zespołu jelita drażliwego, a co za tym idzie - często uniknąć kolonoskopii. Wskazaniem do oznaczenia stężenia kalprotektyny są m.in. nawracające biegunki (z krwią i śluzem), bóle brzucha, utrata apetytu, ostre stany zapalne jelita, podejrzenie stanu zapalnego w jamie ustnej, a także podejrzenie lub monitorowanie leczenia już rozpoznanych nieswoistych zapaleń jelit np. choroby Leśniowskiego - Crohna lub wrzodziejącego zapalenie jelita grubego.

 

Immunologia Jelit

Badanie określa status immunologiczny śluzówki jelita, czyli wydzielanie immunoglobulin A (sIgA), które stanowią element obrony immunologicznej śluzówki jelita. sIgA są wytwarzane przez komórki błony śluzowej, ale występują również w płynach ustrojowych m.in. ślinie czy łzach. Badanie pozwoli ocenić aktywność błon śluzowych, przepuszczalność śluzówki jelita oraz pozwoli również uzyskać informacje o zaburzeniach układu immunologicznego czy chorobach na tle alergicznym.

 

Zonulina

Zonulina jest białkiem zaangażowanym w regulację przepuszczalności połączeń pomiędzy komórkami nabłonka jelita. W przypadku wzrostu jego poziomu dochodzi do rozluźnienia struktury jelita, skutkującego przechodzeniem przez nabłonek jelita alergenów i patogenów w nadmiernej ilości. Dlatego też zonulina jest uznawana za tzw. marker jelita cieknącego.

 

Histamina

Histamina to hormon tkankowy magazynowany w komórkach tkanki łącznej i błonach śluzowych, pełniący wiele funkcji w organizmie m.in. reguluje wydzielanie hormonów przedniego płata przysadki, pobudza wydzielanie niektórych gruczołów (m.in. wydzielanie soku żołądkowego). Jednak przede wszystkim pośredniczy w rozwoju alergii. Po kontakcie błony śluzowej z alergenem dochodzi do uwolnienia histaminy i pojawienia się charakterystycznych objawów uczulenia:

  • wywołuje na skórze obrzęk, świąd i przekrwienie,

  • w płucach wywołuje skurcz mięśni gładkich i zwiększone wydzielanie śluzu,

  • pobudza obwodowe nerwy czuciowe (powoduje kichanie),

  • rozszerza naczynia krwionośne (powoduje obrzęk śluzówki nosa),

  • wywołuje zaczerwienienie, łzawienie, swędzenie i pieczenie oczu oraz obrzęk powiek,

  • u chorych z alergią pokarmową doprowadza do skurczu mięśni gładkich i wzmożonej produkcji soków trawiennych oraz biegunki wskutek podrażnienia błony śluzowej jelita cienkiego.

 

Mikrobiom

Ludzki organizm zasiedlany jest przez zróżnicowane drobnoustroje należące do trzech głównych grup: bakterii, archea i eukariota, które stanowią mikrobiom człowieka i są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym utrzymania jego statusu odpornościowego. Wśród nich są nie tylko drobnoustroje symbiotyczne występujące na skórze, w jamie ustnej, przewodzie pokarmowym, oraz w układzie oddechowym i  moczowo-płciowym, ale i te, które wywołują stany patologiczne, w  tym choroby zakaźne. Ludzki mikrobiom (mikrobiota jelit) wpływa na tak wiele aspektów naszego zdrowia, że w rezultacie od lat jest przedmiotem międzynarodowych badań i analiz. Wydawać by się mogło, że mikroorganizmy zamieszkujące nasz przewód pokarmowy mają niewiele wspólnego z mózgiem. Jednak ostatnie badania, wykazują korelację między zmianami w składzie mikrobioty jelit, a zaburzeniami psychicznymi tj. depresją, schizofrenią, zaburzeniami ze spektrum autyzmu, chorobą Alzheimera czy chorobą Parkinsona, co sugeruje występowanie kluczowych zależności w obrębie osi mózg-jelita-mikrobiota. A to nie wszystko – wpływ tych mikroorganizmów może też obejmować kontrolę nad dojrzewaniem tego narządu oraz tworzenie się bariery krew-mózg. Mikrobiom jelit wpływa na odpowiedź immunologiczną w mózgu przez całe życie, co może rzutować na przebieg schorzeń dotykających ten narząd. Bez bakterii jelitowych, komórki układu odpornościowego w mózgu stają się zdeformowane. Ostatnie badania były w stanie wykazać że działanie mózgowego układu odpornościowego zależy od zdrowych bakterii jelitowych.

 

GENOM Sp. z o.o. Sp.k.
Aleja Armii Krajowej 10B/3
50-541 Wrocław                      

   Kontakt w godz. 9.00-16.00    
   71 360 41 44
   kom. 515 064 756   

info@genom.com.pl

Formularz kontaktowy
  

Usługę zlecisz z dowolnej miejscowości w Polsce
Odległość to już nie problem!
Więcej informacji na stronie
Logistyka


Ważne!
Zgłoszenia przyjmowane są najpóźniej 10 dni roboczych przed terminem wysyłki materiału do badań. Termin wysyłki może ulec zmianie. Zainteresowani zostaną powiadomieni odpowiednio wcześniej.                                

Styczeń

14.01.2019 - Anglia (GDX)
15.01.2019 - Niemcy (Biovis')
21.01.2019 - USA (GPL)
22.01.2019 - USA (Doctor's Dat)a)
23.01.2019 - Niemcy (Biovis')