Infolinia: 71 360 41 44   |   Napisz: info@genom.com.pl
Tutaj wpisz swój tekst...

DIAGNOSTYKA UKŁADU POKARMOWEGO – SŁOWNICZEK

 

Układ pokarmowy jest grupą współdziałających ze sobą narządów. Jego zadaniem jest dostarczenie do organizmu wszystkich składników potrzebnych do budowy i odnowy tkanek oraz substancji energetycznych i wody – koniecznych do utrzymania procesów życiowych.

 

Bardzo wiele chorób powstaje na skutek dysfunkcji układu pokarmowego. Przy nieodpowiednio dobranej diecie oraz niewłaściwie funkcjonujących jelitach m.in. z powodu złego wchłaniania, występują niedobory witamin oraz minerałów, powodujące w dalszej konsekwencji obniżenie odporności i rozwijanie się różnorodnych chorób.

 

Badania układu pokarmowego pozwalają ustalić, dlaczego cierpisz na zgagę, wzdęcia, bóle brzucha, co jest przyczyną biegunek, zaparć i innych problemów związanych z trawieniem pokarmów.

 

Alarmujące objawy, których źródłem mogą być zaburzenia układu pokarmowego to m.in.:

  • biegunki, zaparcia,

  • zmiana konsystencji stolca (luźny, wodnisty lub ze śluzem, krwią, ropą),

  • stałe uczucie głodu lub brak uczucia głodu,

  • wzdęcia, gazy,

  • bóle brzucha, kolki,

  • nudności, wymioty,

  • powracające grzybice,

  • wysypki niewiadomego pochodzenia,

  • nieprzyjemny zapach z ust,

  • alergie,

  • nawracające infekcje,

  • migreny, zmęczenie,

  • blada cera.

Firma Genom oferuje szeroki zakres różnorodnych i unikatowych badań pozwalających ocenić kondycję przewodu pokarmowego. Udaje nam się to dzięki obszernej analizie poniższych parametrów:

 

Bakteriologia

Bakteriologia jelita to ilościowo-jakościowa analiza obecności w przewodzie pokarmowym najważniejszych rodzajów bakterii tlenowych i beztlenowych, w tym symbiotycznych i patogennych wraz z określeniem ich zdolności do rozmnażania się.

Odbudowa i regeneracja flory bakteryjnej wiąże się z procesem przywracania do równowagi jelit, ale również całego organizmu. Na mikroflorę jelit składają się m.in. bakterie tlenowe i beztlenowe, które tworzą w układzie pokarmowym ekosystem. Bakterie te biorą udział w różnorodnych procesach metabolicznych.

Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że mikroflora jelitowa znacząco wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. To właśnie m.in. prawidłowa flora bakteryjna i zachowanie pożądanych bakterii sprzyjają nie tylko trawieniu, ale i ogólnemu zdrowiu. W jelitach mieści się prawie 2 kg korzystnych dla człowieka bakterii (m.in. Lactobacillus i Bifidobacterium).  Pod wpływem wielu różnych czynników, flora bakteryjna jelit stopniowo się zmienia. Mogą na nią wpływać np. wiek, pożywienie, zaburzenia mikroflory jelit (dysbiozę).

Mikroflorę jelitową zaburzają:

  • niezdrowe jedzenie (przetworzony pokarm, konserwanty, produkty zakwaszające oraz czerwone mięso),

  • antybiotykoterapia (zwalczane są szkodliwe bakterie, ale również te pożądane),

  • złe nawyki (brak ruchu, przewlekły stres, nadużywanie alkoholu i branie narkotyków oraz leków),

  • ciąża,

  • choroby metaboliczne takie jak cukrzyca, problemy z tarczycą,

  • choroby nowotworowe.

Problemy z florą bakteryjną jelit przeobrażają się w dysbiozę, czyli zaburzenie składu i ilości bakterii w jelicie. Narząd jest wyjałowiony z pożądanych bakterii, skutkiem czego następuje nadmierny rozrost bakterii chorobotwórczych. Wtedy organizm cierpi z powodu infekcji wirusowych, bakteryjnych, a także grzybiczych w obrębie przewodu pokarmowego oraz w obszarze błon śluzowych i dróg oddechowych.

 

Mykologia

Badanie pozwala na wykrycie pleśni oraz kilku gatunków grzybów m.in. Candida (grzyb zaliczany do drożdżaków - stąd zamiennie stosowane nazewnictwo choroby wynikającej z jego przerostu: "drożdżyca" lub "grzybica"), a także innych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym, które hamują jego rozwój.

Bardzo często infekcje grzybicze są infekcjami powracającymi. Najczęściej popełnianym błędem przy terapii infekcji grzybiczej jest leczenie miejscowe. Przewlekła grzybica może dawać liczne objawy – fizyczne i psychiczne:

  • częste bóle głowy, zatkane zatoki,

  • gazy, nudności, wzdęcia, biegunki,

  • bóle brzucha i stawów,

  • wysypki, świąd,

  • infekcje uszu, cienie pod oczami,

  • nadmierny apetyt na słodycze,

  • trudności z koncentracją i pamięcią,

  • niespokojny sen, stany depresyjne,

  • przewlekłe zmęczenie.

 

Markery Stanu Zapalnego

Badanie określa markery zapalne występujące w jelicie, informujące o obecności, stopniu zaawansowania i rozległości zmian zapalnych w jelicie.

α1-antytrypsyna  produkowana jest w wątrobie przez hepatocyty i makrofagi, a jej stężenie zwiększa się w przypadku stanu zapalnego. Odpowiada ona za blokowanie enzymów uwalnianych podczas reakcji zapalnej takich jak trypsyna, ale również za blokowanie elastazy. Wskazaniem do oznaczenia stężenia α1-antytrypsyny są m.in. zespoły utraty białka, alergie pokarmowe, żółtaczka, obrzęki oraz nieprawidłowe wyniki proteinogramu.

Kalprotektyna jest specyficznym białkiem obecnym w organizmie człowieka w trakcie trwania procesu zapalnego. Badanie poziomu kalprotektyny w kale pozwala rozpoznać nieswoiste choroby zapalne jelit i odróżnić je od zespołu jelita drażliwego, a co za tym idzie - często uniknąć kolonoskopii. Wskazaniem do oznaczenia stężenia kalprotektyny są m.in. nawracające biegunki (z krwią i śluzem), bóle brzucha, utrata apetytu, ostre stany zapalne jelita, podejrzenie stanu zapalnego w jamie ustnej, a także podejrzenie lub monitorowanie leczenia już rozpoznanych nieswoistych zapaleń jelit np. choroby Leśniowskiego - Crohna lub wrzodziejącego zapalenie jelita grubego.

 

Immunologia Jelit

Badanie określa status immunologiczny śluzówki jelita, czyli wydzielanie immunoglobulin A (sIgA), które stanowią element obrony immunologicznej śluzówki jelita. sIgA są wytwarzane przez komórki błony śluzowej, ale występują również w płynach ustrojowych m.in. ślinie czy łzach. Badanie pozwoli ocenić aktywność błon śluzowych, przepuszczalność śluzówki jelita oraz pozwoli również uzyskać informacje o zaburzeniach układu immunologicznego czy chorobach na tle alergicznym.

 

Zonulina

Zonulina jest białkiem zaangażowanym w regulację przepuszczalności połączeń pomiędzy komórkami nabłonka jelita. W przypadku wzrostu jego poziomu dochodzi do rozluźnienia struktury jelita, skutkującego przechodzeniem przez nabłonek jelita alergenów i patogenów w nadmiernej ilości. Dlatego też zonulina jest uznawana za tzw. marker jelita cieknącego.

 

Histamina

Histamina to hormon tkankowy magazynowany w komórkach tkanki łącznej i błonach śluzowych, pełniący wiele funkcji w organizmie m.in. reguluje wydzielanie hormonów przedniego płata przysadki, pobudza wydzielanie niektórych gruczołów (m.in. wydzielanie soku żołądkowego). Jednak przede wszystkim pośredniczy w rozwoju alergii. Po kontakcie błony śluzowej z alergenem dochodzi do uwolnienia histaminy i pojawienia się charakterystycznych objawów uczulenia:

  • wywołuje na skórze obrzęk, świąd i przekrwienie,

  • w płucach wywołuje skurcz mięśni gładkich i zwiększone wydzielanie śluzu,

  • pobudza obwodowe nerwy czuciowe (powoduje kichanie),

  • rozszerza naczynia krwionośne (powoduje obrzęk śluzówki nosa),

  • wywołuje zaczerwienienie, łzawienie, swędzenie i pieczenie oczu oraz obrzęk powiek,

  • u chorych z alergią pokarmową doprowadza do skurczu mięśni gładkich i wzmożonej produkcji soków trawiennych oraz biegunki wskutek podrażnienia błony śluzowej jelita cienkiego.

 

Mikrobiom

Ludzki organizm zasiedlany jest przez zróżnicowane drobnoustroje należące do trzech głównych grup: bakterii, archea i eukariota, które stanowią mikrobiom człowieka i są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym utrzymania jego statusu odpornościowego. Wśród nich są nie tylko drobnoustroje symbiotyczne występujące na skórze, w jamie ustnej, przewodzie pokarmowym, oraz w układzie oddechowym i  moczowo-płciowym, ale i te, które wywołują stany patologiczne, w  tym choroby zakaźne. Ludzki mikrobiom (mikrobiota jelit) wpływa na tak wiele aspektów naszego zdrowia, że w rezultacie od lat jest przedmiotem międzynarodowych badań i analiz. Wydawać by się mogło, że mikroorganizmy zamieszkujące nasz przewód pokarmowy mają niewiele wspólnego z mózgiem. Jednak ostatnie badania, wykazują korelację między zmianami w składzie mikrobioty jelit, a zaburzeniami psychicznymi tj. depresją, schizofrenią, zaburzeniami ze spektrum autyzmu, chorobą Alzheimera czy chorobą Parkinsona, co sugeruje występowanie kluczowych zależności w obrębie osi mózg-jelita-mikrobiota. A to nie wszystko – wpływ tych mikroorganizmów może też obejmować kontrolę nad dojrzewaniem tego narządu oraz tworzenie się bariery krew-mózg. Mikrobiom jelit wpływa na odpowiedź immunologiczną w mózgu przez całe życie, co może rzutować na przebieg schorzeń dotykających ten narząd. Bez bakterii jelitowych, komórki układu odpornościowego w mózgu stają się zdeformowane. Ostatnie badania były w stanie wykazać że działanie mózgowego układu odpornościowego zależy od zdrowych bakterii jelitowych.

 

GENOM Sp. z o.o. Sp.k.
Aleja Armii Krajowej 10B/3
50-541 Wrocław                      

   Kontakt w godz. 9.00-16.00    
   71 360 41 44
   kom. 515 064 756   

info@genom.com.pl

Formularz kontaktowy
  

Usługę zlecisz z dowolnej miejscowości w Polsce
Odległość to już nie problem!
Więcej informacji na stronie
Logistyka


Aktualne terminy wysyłek próbek materiału do badań
a   - 8.10.2018
Anglia     - 12.11.2018 14.11.2018
Niemcy   - 13.11.2018; 28.11.2018
USA GPL - 26.11.2018
USA DD  - 27.11.2018
Ważne! Zgłoszenia przyjmowane są najpóźniej 10 dni roboczych przed terminem wysyłki materiału do badań. Termin wysyłki może ulec zmianie. Zainteresowani zostaną powiadomieni odpowiednio wcześniej.