Infolinia: 71 360 41 44   |   Napisz: info@genom.com.pl

Celiakia

Celiakia jest autoimmunologiczną chorobą układu pokarmowego.
Reakcja zapalna na gluten, białko zawarte w zbożach, jest genetycznie uwarunkowana i skutkuje uszkodzeniem śluzówki jelita oraz innymi zróżnicowanymi efektami ogólnoustrojowymi. Poza postacią klasycznej objawowej choroby występuje także choroba utajona (znacznie częściej niż klasyczna!).
Odpowiedź organizmu na białka zbóż jest warunkowana obecnością innego białka - zonuliny, której wytwarzanie indukuje gluten.

Mechanizm choroby

Zespół złego wchłaniania, który można zaobserwować w przypadku choroby trzewnej, uszkadza błonę śluzową jelita cienkiego na skutek swoistych reakcji immunologicznych. Działanie glutenu na nabłonek jelitowy pobudza, za pomocą odpowiednich receptorów, ekspresję zonuliny.
W przypadku, gdy jelito pracuje prawidłowo (stanowi barierę dla niepożądanych związków i cząsteczek), wchłanianie składników pożywienia odbywa się w 90% przez komórki jelita i tylko 10% pomiędzy.
Komórki jelita cienkiego degradują przy pomocy enzymów składniki pobranego przez nas pożywienia, które po rozłożeniu nie wykazują działania alergicznego. W przypadku rozluźnienia struktury jelita nie ma takiej bariery. Komórki przestają zwarcie do siebie przylegać tworząc nową drogę (pomiędzy) dla przechodzenia związków toksycznych, alergenów, leków i innych większych cząsteczek.

Przedostające się przez jelito związki dostając się z krwią do mózgu, mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie,a także na nasze zachowanie. Obserwowane objawy to np.: bóle głowy, lęki, ale także poważniejsze takie jak schizofrenia czy depresja.
Podwyższony poziom zonuliny występuje u osób z aktywną celiakią, ale także w cukrzycy typu 1, ze stwardnieniem rozsianym oraz z reumatoidalnym zapaleniem stawów, wpływając na przepuszczalność jelita.

Celiakia jako choroba układu pokarmowego ma wpływ na
  • wchłanianie – celiakia może zarówno pogarszać wchłanianie ważnych składników odżywczych i być spotęgowana przez złe trawienie i brak równowagi flory jelitowej. Doprowadza np.: do niedoborów składników mineralnych w organizmie.
  • osteoporozę – również związana z zaburzeniami wchłaniania – niedobór składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu kości.
  • funkcje tarczycy – w niektórych (rzadkich) przypadkach celiakia wpływa na reakcje autoimmunologiczne względem tarczycy.
  • nietolerancję laktozy – uszkodzenie mikrokosmków jelitowych może wpływać na obniżenie produkcji laktazy i na wystąpienie nietolerancji laktozy.

Zalecane badania
Cennik proponowanych badań udostępniamy zainteresowanym klientom za pośrednictwem poczty elektronicznej.
GENOM Sp. z o.o. Sp.k.
Aleja Armii Krajowej 10B/3
50-541 Wrocław                      

   Kontakt w godz. 9.00-16.00    
   71 360 41 44
   kom. 515 064 756   

genompro@gmail.com
info@genom.com.pl
Formularz kontaktowy
  

Usługę zlecisz z dowolnej miejscowości w Polsce
Odległość to już nie problem!
Więcej informacji na stronie
Logistyka

Aktualne terminy wysyłek próbek materiału do badań
Anglia   - 09.10.2017; 13.11.2017
Niemcy - 10.10.2017; 14.11.2017
USA (GPL) - 18.09.2017; 16.10.2017; 20.11.2017
USA (DD)   - 19.09.2017; 17.10.2017; 21.11.2017


Ważne!
Zgłoszenia przyjmowane są najpóźniej tydzień przed terminem wysyłki materiału do badań.
Termin wysyłki może ulec zmianie. Zainteresowani zostaną powiadomieni odpowiednio wcześniej.